Federació INSTITUCIONAL ÒRGANS DE GOVERN Clubs Competicions Temporada 2023-2024 Temporada 2022-2023 Temporada 2021-2022 Temporada 2020-2021 Temporada 2019-2020 Temporada 2018-2019 Cercador Notícies Documents Sancions Temporada 2023-2024 Temporada 2022-2023 Temporada 2021-2022 Temporada 2020-2021 Temporada 2019-2020 Temporada 2018-2019 Galeria Contacte
Federació INSTITUCIONAL ÒRGANS DE GOVERN Clubs Competicions Temporada 2023-2024 Temporada 2022-2023 Temporada 2021-2022 Temporada 2020-2021 Temporada 2019-2020 Temporada 2018-2019 Cercador Notícies Documents Sancions Temporada 2023-2024 Temporada 2022-2023 Temporada 2021-2022 Temporada 2020-2021 Temporada 2019-2020 Temporada 2018-2019 Galeria Contacte
Notícies

ENTREVISTA AMB L’ÀRBITRE ARGENTÍ JAVIER PETRINO, INCORPORAT AL CTA DE LA NOSTRA FEDERACIÓ

26/03/2020

Avui us oferim una entrevista al col·legiat Javier Petrino, un àrbitre de nacionalitat argentina que, des del passat mes de setembre, s’ha incorporat al col·lectiu arbitral de la FCFS.

Javier Petrino, de 35 anys, compta amb una àmplia experiència internacional. De fet, arbitrava a la màxima categoria del seu país i era internacional AMF, havent xiulat en dos Mundials, una Copa Intercontinental i en nombroses competicions internacionals a Amèrica. La seva incorporació al CTA suposa, doncs, un gran actiu per a la Federació Catalana de Futbol Sala.

Quins van ser els seus inicis en l'arbitratge i què el va conduir a això?

Des de petit vaig jugar a futbol sala, i, modèstia a part, era un gran porter. Aquesta posició em permetia veure el joc des d'un lloc únic a la pista, aconseguint observar els moviments dels jugadors. Em va servir per entendre les rotacions dels equips i per tractar d'anticipar les jugades.

Després, de més gran, ja quan era a la Universitat, no podia anar als entrenaments per falta de temps i ho vaig haver de deixar. Als mesos, a través de persones conegudes, em vaig acostar a la Federació Mendocina de Futbol de Saló per realitzar el curs d'àrbitre. I aquí va començar aquesta gran aventura.

Ens pot detallar la seva trajectòria arbitral?

Vaig començar l'any 2008 en el torneig provincial de Mendoza, i des del 2009 vaig xiular els meus primers partits a nivell nacional. Cada dia creixien les meves ganes per continuar progressant i aprenent sobre l'arbitratge. Li dedicava molt de temps a l'estudi de les regles i als entrenaments, i assistia als partits per veure com arbitraven els meus companys. Això va ser el que més em va ajudar per anar entenent la mecànica arbitral i la forma en què es desenvolupaven els àrbitres dins de les pistes de joc.

El 2011 vaig xiular el meu primer torneig internacional a Paraguai, i des d'aquell any pertanyo a l'AMF com a àrbitre. He participat en diversos tornejos sud-americans, Copes de les Amèriques, a la Copa Intercontinental a Rússia 2012, al Mundial Femení de 2013 a Colòmbia, i també vaig tenir la sort de dirigir un torneig amistós a Santa Coloma de Farners durant el meu viatge camí de xiular el Mundial de Bielorússia 2015, entre d'altres.

Al 2016 vaig seguir arbitrant, però a l'Associació Metropolitana de Futsal a Buenos Aires. Vaig ser part d'un altre Sud-americà el 2018 a Colòmbia i l'any passat vaig tenir l'honor de formar part del cos arbitral del Mundial celebrat al meu país, a la província de Misiones. Des de setembre del 2019 pertanyo a la FCFS, i el passat mes de novembre vaig participar al Mundial C13 disputat a Reus.

Hi ha algun partit en concret que mai no podrà oblidar?

Sense cap dubte, va ser el meu debut arbitral en categoria sènior, un clàssic al torneig de Mendoza entre U.N.C. i Andes Talleres que va acabar 5-5 i en el qual els dos equips comptaven amb grans jugadors consagrats a nivell nacional. Jo era 'el nou', amb molts nervis al principi del partit, però amb el pas dels minuts vaig poder anar deixant-me anar, un parell de targetes hi va haver. No puc oblidar-ho, va ser un gran repte i va ser 'el partit' que va marcar un abans i un després en la meva trajectòria com a àrbitre.

Un altre partit que recordo va ser la Copa Intercontinental a Moscou al 2012, encara que més enllà del partit, va ser la gran experiència que significava creuar tot el món per dirigir un encontre de futbol sala, tota una travessia des de l'Argentina.

Què significa per a vostè ser àrbitre internacional AMF?

Orgull i responsabilitat. Portar la insígnia de l'AMF és una cosa molt important, que no es guanya d'un dia per l'altre. És fruit de molta dedicació, molt esforç, es deixen moltes coses de banda per poder arribar a nivell internacional, i dia a dia cal tractar de demostrar-ho, tant dins com fora de la pista. Molts tenen la possibilitat d'arribar, però el més difícil és aconseguir sostenir-ho en el temps.

Com ha estat la seva acollida a Catalunya en el si de la FCFS?

Tots m'han rebut de la millor manera, cadascun des del seu rol: el president, la junta directiva, el Comitè Tècnic Arbitral i els col·legues. Des del primer dia em van brindar el seu suport i van fer que em sentís com a casa. És cert que el desarrelament és molt difícil, però l'hospitalitat que em va brindar el poble català em va fer sentir de la millor manera, per això sempre estaré molt agraït.

Creu que el funcionament de l'CTA de la FCFS és l'adequat? Existeixen moltes diferències respecte la seva Argentina natal?

A Mendoza i Buenos Aires tenen un funcionament similar. El comitè d'àrbitres realitza reunions obligatòries cada dos o tres setmanes, per analitzar i unificar jugades puntuals, situacions de joc o temes administratius. A nivell nacional, a causa de les grans distàncies, els àrbitres tenen els seus espais de capacitació en els tornejos que es realitzen a les diferents ciutats de país. Al seu torn, es manté contacte permanent amb el coordinador d'àrbitres de la Confederació Argentina de Futbol de Saló.

Aquí, i malgrat el meu poc temps a la federació, considero que s'estan fent bé les coses, i això ho demostren els grans àrbitres amb qui comparteixo els partits, a més de comptar amb capacitacions permanents. Sóc un convençut que sempre hi ha coses per millorar, i avui en dia, per exemple, la utilització de la tecnologia és molt important i s'hauria d'aprofitar per treure el marge d'error que sabem que sempre tindrà l'àrbitre.

Quins somnis espera poder complir en la llarga trajectòria que encara li queda pel davant?

Seguir aprenent, ja que mai deixem de capacitar-nos. Adaptar-me al grup de treball de la FCFS, adquirint noves eines. Per exemple, aprendre català crec que és molt important a l'hora de dialogar dins la pista amb els jugadors. I poder participar en alguna competició europea seria una gran experiència que m'agradaria viure.

Què li diria a un noi o noia sobre l'arbitratge i què li diria perquè també fos en el futur àrbitre de futbol sala?

En l’àmbit personal, l'arbitratge és una bella passió. Aquesta disciplina va formar la meva manera de ser, em va regalar amics i l'oportunitat de conèixer llocs meravellosos. Em va ensenyar a conviure amb moments no tan bonics, que amb el temps es van superant, encara que, sens dubte, els moments satisfactoris són molts més.

Tenir la possibilitat d'impartir justícia en un món tan injust, encara que sigui un partit de futbol sala, és una cosa única i un privilegi que tenim els àrbitres. No tots comencen en l'arbitratge esperant ser Pierluigi Collina, alguns comencen per seguir lligats a l'esport, altres per un tema econòmic, o perquè algun familiar era àrbitre. Però després, amb el córrer dels partits, se li va agafant el gust a aquesta professió que s'anirà transformant en un estil de vida, arribant al punt, de veritat us ho dic, que és molt difícil deixar-la.